6 г. затвор за Динчер, пребил до смърт авер по чашка в Добрич

Общество
17:24 - 26 Януари 2022
1166
6 г. затвор за Динчер, пребил до смърт авер по чашка в Добрич

6 години лишаване от свобода ще търпи Динчер А., обвинен, че по непредпазливост е причинил смъртта на мъж. Със свое решение Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд спрямо Динчер А. Пред първата инстанция делото е разглеждано при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт. Процедурата задължава съда да намали с 1/3 определеното наказание.

На 9 август 2020 г. пред магазин в Добрич група мъже пиели алкохол. Пострадалият, във видимо нетрезво състояние, наругал Динчер А., който се засегнал и му нанесъл удари. Въпреки хоспитализацията, няколко часа по-късно раненият починал от тежка коремна травма. В изследваната при утопсията кръв показала съдържание на 3.65 промила алкохол. Според адвокатите на Динчер, той не е искал смъртта на човека, макар да е бил силно уязвен от обидните му думи.

Апелативният съд посочва, че действията на подсъдимия недвусмислено показват прекия му умисъл да причини телесна повреда. Той не е допускал леталния изход, но е могъл и е бил длъжен да го предвиди. Въззивният съдебен състав потвърждава извода на проверяваната инстанция, че деянието се отличава с висока степен на обществена опасност. Спрямо починалия е упражнена сериозна агресия. Пострадалият не е проявил намерение да влиза във физически конфликт. Апелативният съд приема, че макар да са били груби и обидни, отправените думи не са предполагали подобно поведение.