6 г. затвор за лидер на крайнодясна германска терористична група

ЕС
14:43 - 30 Ноември 2023
1830
6 г. затвор за лидер на крайнодясна германска терористична група

Съд в германския град Щутгарт постанови днес присъда от 6 години затвор на ръководителя на крайнодясна германска терористична група, за която се твърди, че е планирала нападения срещу мюсюлмани с цел да разпали гражданска война, предаде ДПА.

Вернер С. бе признат за виновен, че е основал терористична организация. Според прокуратурата ръководената от мъжа терористична клетка, наречена на негово име "Група С", се е страхувала, че Германия ще бъде превзета от бежанците, и е планирала да провокира гражданска война чрез нападения срещу джамии и други цели.

Адвокатът на Вернер С. се опитва да докаже, че групата не е възнамерявала да приложи на практика своите планове и расистка реторика, като ги нарече "просто лозунги".

Обвинения по Наказателния кодекс бяха повдигнати също на още 10 предполагаеми членове или поддръжници на "Група С". Някои от тях бяха осъдени на затвор, а други - на пробация. Един от обвиняемите беше оправдан, а друг почина внезапно по време на продължителния процес.

Делото протече при строги мерки за сигурност, като както пандемията от ковид, така и сложността на доказателствата срещу обвиняемите допринесоха за неговата продължителност, отбелязва ДПА, цитирано от БТА. По процеса имаше общо повече от 170 дни на съдебни заседания. Първите заподозрени бяха арестувани през февруари 2020 година.