6 години от кошмара в Горни Лом: Душите на 15 жертви търсят справедливост

Общество
17:00 - 01 Октомври 2020
3767
6 години от кошмара в Горни Лом: Душите на 15 жертви търсят справедливост

На 1 октомври 2014 година България изтръпна от най-смъртоносната производствена авария в новата си история. Адски взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ край видинското село Горни Лом отне живота на 15 души. След експлозията две сгради на цеха бяха изпепелени, а материалните щети бяха оценени на над 517 хил. лева. Цяла смяна работници беше убита. Шест години по-късно голяма част от близките на жертвите още чакат справедливост.

Обвинени за експлозията бяха четирима души - тогавашният собственик на завода и изпълнителен директор Валери Митков. Той се оказа и с най-много повдигнати обвинения – по чл. 123, ал.3 от НК – за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията; по чл. 134 от НК – за средна телесна повреда на трима души. Срещу него имаше и обвинение за документи с невярно съдържание, което няма общо с взрива в Горни Лом, а същевременно Митков имаше присъда на първа инстанция за укриване на данъци – глоба в размер на 5000 лева, защото междувременно ги е платил.

Роднините на жертвите още чакат решение от Апелативния съд

Другия обвинени за трагедията бяха Божидар Василев, който е бивш началник на отдел в Главна дирекция „Охранителна полиция“, Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствена комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова - отговорник за безопасността на труд в завода. След продължило четири години дело Окръжният съд във Видин излезе с присъди – и четиримата бяха оневинени по всички обвинения.

След решението на съда в крайдунавския град, близки на загиналите не се съгласиха с присъдите и затова подадоха жалба пред Апелативен съд – София. Така на 16 юли 2020 година съдебен състав по дело 1213/2019, след трикратното отлагане заради нередовно призоваване, разгледа жалбите срещу оневиняването на четиримата обвиняеми, привлечени като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом.

Решение на Апелативния съд все още няма. А шест години след трагедията, белязала селото, взривеният завод постепенно се възстановява. На мястото на изпепелените сгради се изграждат нови помещения. Заводът е с нов собственик и очакванията са дейността му да бъде възстановена.

Адският взрив сравни със земята няколко сгради