6 години затвор за руската любима на беларуски дисидент

24-годишната София Сапега осъдена за подстрекателство към социална вражда

Новини
14:46 - 06 Май 2022
2107
6 години затвор за руската любима на беларуски дисидент

Рускинята София Сапега, която бе задържана в Беларус заедно с приятеля си - беларуския дисидент Роман Протасевич - след като самолет бе принудително приземен в Беларус миналата година, бе осъдена на шест години затвор за подстрекателство към социална вражда, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Ройтерс.

Двайсет и четири годишната Сапега бе заедно с Протасевич, критичен към беларуския президент Александър Лукашенко блогър, на борда на пътническия самолет на авиокомпания "Райънеър", изпълнявал полет от Атина за Вилнюс през май 2021 г., когато бе отклонен от беларуските власти и принуден да кацне в столицата Минск.

Беларус оправда действията си с анонимна терористична заплаха за бомба на борда. Заплахата се оказала фалшива, но Протасевич и Сапега бяха задържани незабавно.

"Съжалявам София и нейното семейство. Никой не трябва да страда от една диктатура", каза намиращата се в изгнание в Литва лидерка на беларуската опозиция Светлана Тихановска, реагирайки в Туитър на присъдата.

Руски опозиционери разкритикуваха страната си, че не се е намесила в процеса срещу Сапега, въпреки че уверява, че защитава своите граждани в чужбина.

"Руското министерство на външните работи не предприе нищо, за да я отърве от лапите на Лукашенко", написаха в Туитър съюзници на хвърления в затвора опозиционен активист Андрей Пивоваров, предаде БТА.

"Шест години за това, че е приятелка на Протасевич", каза бившият руски депутат и опозиционер Генадий Гудков и добави: "Вижда се, че в Беларус е на власт истински душманин".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар по темата. "Никак не ни харесва, когато някой коментира решения на наш съд, ние няма да коментираме решение на съд от приятелски (настроената към) нас Беларус", заяви Песков, цитиран от ТАСС.