6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ пак спира, губим 250 млн.

Общество
12:55 - 09 Декември 2022 (обновена)
2487
6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ пак спира, губим 250 млн.

На 10 декември 2022 г. сутринта шести блок на АЕЦ „Козлодуй” планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор.

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент.

Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

Ето какво написа по темата Георги Кадиев:

Един блок на АЕЦ Козлодуй отново спира поради авария. Според съобщението, от 07:00 утре сутринта за 16 дни. При сегашната цена на електроенергията от средно 600 лв/Мвтч, непроизведената ел.енергия и съответно пропуснати ползи за АЕЦ ще е около 250 млн.лв. А толкова имаме нужда от тях...