6 месеца ще бутат незаконното ловно стопанство на Вълка

В разрушаването участват хора от фирмата на Румен Гайтански

Топ
13:06 - 18 Април 2024
1462
6 месеца ще бутат незаконното ловно стопанство на Вълка

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". В разрушаването участват, както наети от Столичната община работници, така и хора от фирмата на Румен Гайтански. Съвместните действия са след като от неговата фирма "Био-майнинг" пожелаха да участват в събарянето на незаконните постройки.

Две тежкотоварни машини и близо 20 души работят усилено при събарянето на незаконните постройки и Ловен дом на територията на ловно стопанство "Искър".

Общината започна събарянето на незаконните строежи на ловно стопанство "Искър"
"В момента се демонтират покривните керемиди, почистват се строителният отпадък за по-лесен достъп", обясни пред БНТ инж. Николай Илиев, технически ръководител на обекта.

"Работи се и вътре и вън - 90% вътре, 10% навън", каза Мирослав Гьорев, представител на фирма "Био майнинг".

Не такава беше ситуацията в началото на април, когато входът на стопанството беше препречен с автомобил, за да не влиза строителната техника и да продължи бутането. А общинските багери бяха изкарани навън и с прерязани кабели.

Преди да започне събарянето на незаконните постройки на входа на стопанството беше поставена заповед, с която се забраняваше достъпът на външни лица и автомобили, тъй като можело да се отрази отрицателно на бременността на кошутите. В последствие заповедта беше отменена, а директорът на стопанството освободен. В момента стопанство "Искър" има нов директор - Лили Филипова, която е дългогодишен служител тук.

От Столичната община и фирмата на Румен Гайтански довършват общ график за премахването на постройките. Общинарите твърдят, че имат интерес от това, тъй като така ще спестят близо 2,4 милиона лв. общински бюджет.

"До момента Столичната община и екипите не са спирали работа по договора, който е подписан. Финализираме линеен график, по който времево и технически да сме наясно - ние като Столична община, както и извършителят - как разумно да се спазят сроковете по дейности", заяви Цветан Тодоров от Столичната община.

Очакванията са общата работа между Столичната община и частната фирма да продължи между три и шест месеца до окончателното премахване на незаконните постройки.