6 области ще имат нови управители

Премиерът очаква “да се отпуши процесът” и още в следващите дни да бъдат назначени и още областни управители. 

Актуални новини
13:56 - 13 Юли 2023 (обновена)
2242
6 области  ще имат нови управители

Шестима областни управители и техни заместници ще назначи днес правителството. Те ще застанат начело на София, Пловдив, Плевен, Ловеч, Добрич и Силистра.

На 12 юни - четири дни след клетвата на кабинета “Денков”, оставка подадоха 27 областни управители с изключение на този на Перник. Всички те бяха назначени по времето на служебното правителство на Гълъб Донев. Някои обясниха,  че напускат, защото имат разминаване с политиката на новия кабинет. Премиерът Денков обаче отказа да разпише оставките им и обясни, че те ще останат на работа, докато не им се намерят заместници. Процедурата по намиране на нови обаче се проточи като Денков обясни, че това е заради споровете в парламента. Накрая обаче ГЕРБ и ПП-ДБ успяха да се разберат областните управители да се посочат от партията на Петков и Василев, а заместниците им от тази на Бойко Борисов.


“Многократно съм казвал, че е по-добре малко по-бавно да направим съответните избори, но те да са консенсусни между коалициите, които подкрепят правителството, защото това дава устойчивост и възможност да се подберат възможно най-добрите кандидати”, коментира в началото на заседанието премиерът Николай Денков. Той очаква така “да се отпуши процесът” и още в следващите дни да бъдат назначени и още областни управители.