60-годишен на диализа и 5 байпаса обяви гладна стачка

ТЕЛК му отнела правото за придружител, макар да е 100 % инвалид

Новини
13:56 - 05 Юни 2019
3497
60-годишен на диализа и 5 байпаса обяви гладна стачка

60-годишният Стоян Русков, който живее на хемодиализа от 7 години, обяви гладна стачка, след като ТЕЛК му отне правото да ползва придружител, въпреки че е 100 % инвалид. Отрязани са му социалните средства за чужда помощ, полагащи се по закон и му е препоръчано да работи, пише "24 часа".

Русков не е получил никакво обяснение. А здравословното му състояние е катастрофално. Освен, че бъбреците му не работят, Русков е с 5 байпаса и сменена клапа на сърцето.

Мъжът има и приятел, който също е в окаяно състояние - Павел Павлов е на хемодиализа от 10г., а лекарите го предупредили, че животът му е на косъм. 

Двамата мъже твърдят, че над 90% от пациентите на хемодиализа в региона са получили решения на ТЕЛК, като техните. Те са изненадани, че в Пловдив няма издадени подобни скандални решения на ТЕЛК, позовавайки се на собствена проверка. Русков и Павлов са обжалвали решението на пазарджишкия ТЕЛК пред НЕЛК, но отговор не са получили.

След обжалването обаче им спрели пенсиите и социалните им помощи. Двамата настояват да им се върнат социалните придобивки и да бъдат признати за пожизнени пенсионери, тъй като е признато, че заболяването им е в последна фаза и е необратимо. Двамата мъже определят отношението към тях и хората с подобни заболявания като геноцид.