60% от българите вярват, че коронавирусът е разпространен умишлено

На първо място сме в международното проучване „Стадно доверие“, проведено от „Галъп“

Новини
18:28 - 04 Юни 2020
3583
60% от българите вярват, че коронавирусът е разпространен умишлено

Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от чуждестранен източник, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, поръчано от авторитетното списание „Икономист“. Около 58% от сънародниците ни са отговорили положително на твърдението, над 30% не са се съгласили. Страната ни излиза на първо място в проучването, озаглавено „Стадно доверие“. Челната тройка заформят още Еквадор и Палестина, следвани от Нидерландия, Турция, Малайзия, Индия, Индонезия…

Най-недоверчиви към конспиративното твърдение се оказват жителите на Босна, Япония и Великобритания. Изследването е проведено през март 2020 г., когато в страната ни бе регистриран първият случай на инфектиран с COVID-19.

Заедно с пандемията, която СЗО обяви в средата на март, в света плъзна и друга опасна зараза – т. нар. „инфодемия“, която подозира умишлено разпространение на коронавируса и предполага лабораторното му създаване от китайски учени. По-късно се появиха митовете, че болестта може да се излекува с орален прием на метанол, което доведе до смъртта на над 700 души в Иран; че инфекцията се разпространява чрез 5G мрежата, а това накара хората във Великобритания да организират над 90 атаки над мобилни кули. Така както вирусът прониква в човешкото тяло и се загнездва в белите им дробове, опасните идеи са способни да инфектират умовете им, пише „Икономист“.

Дезинформацията не е ново явление, нито е новост, че тя се използва за политически цели. Днес прави впечатление обаче, че конспиративните теории заразяват по-често консервативно настроените, отколкото либералите.