60% от българите затегнали коланите заради COVID-19

Актуални новини
14:00 - 03 Октомври 2020
1902
60% от българите затегнали коланите заради COVID-19

Над 60% от българите са намалили финансовите си разходи по време на кризата с коронавируса. Намалението е средно с 500 лв. на месец.

Данни на кредитни институции посочват, че хората са се отказали предимно от спонтанни покупки в магазините, предава Нова тв. 

Голяма част от българите (74%) са ограничили посещенията си в ресторанти по време на кризата. На второ място се нареждат пътувания и почивка - 54%, а фитнес и козметични процедури са преустановили 37% от сънародниците ни. 49% пък са ограничили пазаруването на дрехи и обувки.

"Хората ходят на заведения, когато са спокойни за приходите си, за здравето си, заведенията са лукс. Нормално е, когато човек свива бюджета, да се лишава от най-ненужните неща", обясни Ричард Алибегов от Асоциация на заведенията. Той обясни, че хората се притесняват и от втора вълна.

Друга тенденция е, че при една и съща посещаемост на заведението се отчита по-нисък оборот, т.е хората харчат по-малко. По данни на Алибегов в големите градове оборотът е спаднал с 45-50%.