60% от новите коли в ЕС са бензинови

Делът на дизеловите автомобили продължава да намалява

Новини
19:33 - 04 Септември 2019
2546
60% от новите коли в ЕС са бензинови

Близо 60% е делът на новорегистрираните бензинови коли в рамките на Европейския съюз, показва статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) за второто тримесечие на 2019 г. Значително намалява търсенето на нови леки автомобили с дизелови двигатели, като техният дял се е свил до 31%.

Продажбите на нови бензинови превозни средства продължава да нараства на петте основни пазара в ЕС, с изключение на Германия. Най-голям ръст е отчетен в Италия - 27.4%. В страните от Централна Европа също се наблюдава увеличение на търсенето - със 7.2%.

От друга страна, броят на дизеловите автомобили, регистрирани в целия ЕС за последните три месеца, е намалял с 16.4%, достигайки 1.3 млн. продадени бройки. Пазарният дял на дизела е спаднал от 36.3% през второто тримесечие на 2018 г. до 31.3% за същия период тази година. В Германия обаче търсенето се е покачило с 3.5%.

Регистрациите на автомобили с алтернативно захранване в ЕС показва растеж от 28.5% за второто тримесечие. Регистрирани са около 98 553 електрически превозни средства (ECV). Докато търсенето на plug-in хибриди спадна с 13.6%.

През второто тримесечие регистрациите на автомобили с пропан-бутан и природен газ остават без промяна, главно поради резкия спад в търсенето на превозни средства с природен газ (NGV).

На всеки от петте най-големи автомобилни пазара в ЕС е регистрирано значително увеличение на броя на автомобилите с алтернативно задвижване. Германия е регистрирала най-висок ръст при тях – 60.7%, стимулирана от силното търсене на хибридни електрически превозни средства, следва я Испания с 35.8% и Франция с 20%.

В България най-значително се е увеличила продажбата на електрически автомобили за второто тримесечие - с близо 130% спрямо същия период за миналата година. А новорегистрираните дизелови автомобили у нас са намалели с 26%.