60% от пълнолетните във Великобритания са ваксинирани

За последното денонощие на Острова са отчетени 9 284 новозаразени

Свят
11:53 - 21 Юни 2021
792
60% от пълнолетните във Великобритания са ваксинирани

Ограниченията във Великобритания могат да бъдат вдигнати по-рано заради огромния брой ваксинирани в страната и прогнозите за липса на трета вълна на пандемията. Това смята професор Брендан Рен от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина.

Вирусологът професор Брендан Рен заяви за „Скай нюз“, че е изключително обнадеждаваща статистиката, че 81% от пълнолетното население на Обединеното кралство е с първа ваксина, а 59% са напълно ваксинираните.

Запитан дали успешният ход на програмата за масово ваксиниране означава, че Англия не трябва да чака до 19 юли за пълното вдигане на локдауна Рен отговори, че „бдителност и ваксиниране“ са двете ключови думи, но ако данните продължават да са окуражаващи има голяма надежда да се илзезе от локдауна още на 5 юли.

Други учени обаче предупреждават, че появата на нови вируси, които задсягат дихателните пътища предполага, че страната я очаква много тежка зима с възможно завръщане на локдауните.

Професор Калъм Семпъл от групата съветници на правителството смята, че децата и възрастните ще бъдат лесно уязвими при появата на ендемични вируси в края на годината.

За последното денонощие на Острова са отчетени 9 284 заразявания и 6 смъртни случаи, което е по-малко в сравнение с предишното денонощие.