60% от преподавателите в СУ искат ваксина

Процесът ще отнеме 2-3 месеца

Общество
21:57 - 15 Януари 2021
2950
60% от преподавателите в СУ искат ваксина

Университетските преподаватели също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план и ще бъдат ваксинирани заедно с учителите и възрастните хора от социалните домове, заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

От здравното министерство потвърдиха, че се води такъв разговор с образователния министър Красимир Вълчев.

В много университети вече има списъци на желаещите да се имунизират преподаватели. Само в Софийския университет такова желание са изразили 60% от работещите, сред които е и ректорът проф. Герджиков.

Според него пълното обхващане на всички желаещи от втората фаза ще отнеме 2-3 месеца, защото става дума за голям брой хора.

Очаква се тя да започне следващата седмица, но засега готовност за това имали малко области. Причината - към ваксинация от втора фаза се пристъпва само ако има осигурени и заделени достатъчно ваксини за всички, заявили се по списъците от първа фаза (медиците), обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов преди ден.

Кои обаче са областите с такава готовност, не стана ясно. Той даде пример само с Бургас, където успоредно ще върви имунизацията на лекарите и учителите.