61 000 седмокласници се явяват на матура по български

Учениците ще пишат по вариант 1

Актуални новини
08:03 - 17 Юни 2019
2171

Над 61 хиляди седмокласници се явяват днес на матурите по български език и математика. В 7,00 ч. в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 за изпита. Днес е неучебен ден в цялата страна, изпитът започва в 9 часа и е с продължителност 150 минути.

Най-късно до 8,30 ч. учениците трябва да са в училището, в което учат, с документ за самоличност и черна химикалка. Тя е нужна, защото за първи път тестовете ще се проверяват електронно. На всеки от листовете за отговори ще има индивидуален баркод. Работите ще се сканират.

Два дни по-късно е матурата по математика.

Забранени по време на външното оценяване са мобилните устройства и справочниците. Изпитът се състои от два модула, като учениците ще могат да излизат от класните стаи след първия. Резултатите ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.

Учениците трябва да носят черен химикал, служебна бележка, документ за самоличност или бележник. Изпитният материал на всеки седмокласник ще съдържа уникален баркод. Учениците полагат изпита в училищата, в които учат.