62 години от смъртта на едно от Бебетата на Бъзби

Нещо за четене
15:29 - 21 Февруари 2020
7183
62 години от смъртта на едно от Бебетата на Бъзби

На днешния 21 февруари се навършват 62 години от смъртта на едно от Бебетата на Бъзби - Дънкан Едуардс. Най-големият талант на футбола по онова време, както твърдят негови съвременници, умира в болницата няколко дни след самолетната катастрофа край Мюнхен на отбора на Манчестър Юнайтед.

Краят на една бляскава кариера приключва заедно с на още няколко футболисти на Червените дяволи - – Роджър Бърн (28 год.), Еди Колман (21), Марк Джоунс (24), Били Уилън (22), Томи Тейлър (26) и Дейвид Пег (25). По това време Дънкан е на 21.

"Неговата смърт е най-голямата трагедия, която се е случвала на Манчестър Юнайтед и на Англия. Чувствах, че мога да се сравнявам с всеки играч, освен с Дънкан, той нямаше пропуски в играта си", разказва Сър Боби Чарлтън - една от легендите на Юнайтед, вдигнал 10 години по-късно и първата КЕШ в историята на английския футбол.

Халфът Дънкан Едуардс прави своя дебют за Манчестър Юнайтед на 16 години. В деня на катастрофата той е на 21, но вече има повече от 170 мача за клуба. Фактът, че е започнал да играе като нападател и централен защитник е впечатляващ.

Истината е, че няма много клипове, а тези, които са го гледали на живо и са все още живи, не са много. Но думите на легендите на Юнайтед и на световния футбол са достатъчни, за да си направим сметка каква загуба за футбола и не само е била смъртта на Дънкан.

"Той ще бъде жив, докато светът съществува, защото всяко бъдещо поколение фенове на Юнайтед ще го носи в сърцето си - както миналите, така и настоящите!", споделя през сълци Чарлтън.