620 са пожарите в Северна Македония през юли

Балкани
16:49 - 07 Август 2024
466
620 са пожарите в Северна Македония през юли

Само през месец юли в Северна Македония са регистрирани 620 пожара. Статистиката е на македонското правителство, което е разгледало днес информация за състоянието на пожарите в страната. 

Изминалите 10 дни в югозападната ни съседка са били тежки, тъй като е трябвало да се справят с 66 нови пожара. Към днешна дата от 13 пожара два са напълно потушени, четири са активни, а останалите са овладени. Най-голям проблем създава пожарът край село Брезница, където теренът е труден и труднодостъпен. 

Обсъдени бяха причините за толкова много пожари. Оказва се, че голяма част от пожарите са причинени от човешки фактор, най-вече неумишлено, поради опожаряване на стърнища, пасища и граници. В областта на умишлено предизвиканите пожари бе посочено, че преобладават престъпните подбуди и има още такива, които се разследват.

Припомняме, че в България по данни на Изпълнителната агенция по горите 95% от пожарите на територията на старана са предизвикани от човешка небрежност. Данните са в синхрон с доклад на Европейската информационна система за горски пожари, според която 62% от пожарите в страната ни са предизвикани поради небрежност. 

Кабинетът на Мицкоски е отчел своята бърза реакция, а именно, че след първите големи пожари, само за няколко часа е обявено кризисно положение. Армията се е включила също с помощ за справяне със ситуацията. 

Правителството смята, че ситуацията е надвишила вътрешните ресурси, тоест те не са лири достатъчни за справяне с пожарите, поради което правителството поиска чуждестранна помощ, т.е. беше задействан механизмът на ЕС за гражданска защита, предвид тежката ситуация и налични ресурси.