6300 трошки ръждясват по улиците на София

Какво се случва с изоставените стари автомобили у нас?

Общество
02:43 - 06 Август 2020
2046
6300 трошки ръждясват по улиците на София

Над 15 000 стари коли са изчистени от улиците в големите градове у нас през последните 10 години. След като кметствата установят зарязаните трошки, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи, се сформират комисии, които вдигат принудително возилата. След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени. Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо трошките от улиците.

В София акциите за премахване на старите коли са ежедневни, пише в. "Монитор". В момента по улиците висят около 6300 излезли от употреба. Общо стикираните коли от Столичния инспекторат са 16 072 и тече тримесечният срок за доброволното им преместване от терени общинска и държавна собственост, съобщават от контролния орган. От тях доброволно преместени от гражданите са 9765, принудително са премахнати 1925 и 291 са минали годишен технически преглед, с което е отпаднал критерият за излезли от употреба моторни превозни средства. Останалата част са в процедура по преместването им.

В Пловдив акции за освобождаване на междублоковите пространства от изоставени трошки са регулярни във всеки един от шестте района на града. Общинските служители лепят предписания към собствениците на по около 140-150 автомобила на година във всеки един от районите. Принудително репатрираните са по около 20-30 от район на година.

Във Варна над 1500 автомобила, които от години не са в движение и заемат недостигащите паркоместа, задръстват улиците и междублоковите пространства. Те се прочистват планомерно и постоянно през последните няколко години от Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“, което организира извозването им. Само през 2020 г. стотици стари коли са махнати от варненските улици, като над 200 са предадени за рециклиране.

Над 4000 ръждясали и разпадащи се коли са разчистени от улици и паркинги в Бургас през последните десетина години. Към 2008-а, когато стартира масирана акция по разчистване на излезлите от употреба коли, улиците и паркингите на Бургас бяха задръстени от тях. През последните 2-3 години трошки из града трудно могат да се видят. Всеки бургазлия може да съобщи за зарязан автомобил.

Още от 2014 г. общината във Велико Търново започна акция срещу изоставените по улиците, тротоарите и в тревните площи стари и излезли от употреба автомобили. Според последните данни от началото на 2020 г. са установени 51 зарязани стари трошки на територията на общински парцели в града и съседните населени места. Издирени са собствениците на 19 от автомобилите и са им съставени и изпратени предписания да приберат возилата си. Върху останалите 32 автомобила са залепени стикери за вдигането и преместването им с общинския паяк