6.4 по Рихтер разлюля Албания, няма данни за пострадали българи

Актуални новини
08:09 - 26 Ноември 2019 (обновена)
2619
6.4 по Рихтер разлюля Албания, няма данни за пострадали българи

Десетки сгради в Албания са били разрушени след регистрирания тази нощ мощен трус с магнитуд над 6 по Рихтер в страната. Има кадри от паднала сграда в пристанищния град Дуръс.

По-рано стана ясно, че щети вероятно ще има. Епицентърът е бил на около 20 км западно от столицата Тирана.

Броят на жертвите днес нарасна на четири, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на отговорни представители. Около 150 души бяха ранени при труса.

Припомняме, че трусове с различен магнитуд бяха усетени в десетки държави в региона - Гърция, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

Регистрирани са трусове с магнитуд над 3 по Рихтер, които продължават и в момента.

За кратко сайтът на Европейския сеизмологичен институт бе недостъпен.

В България също бе усетено земетресението, като единствено бе съобщено за паника сред населението. Според данните, у нас е имало поне два труса с магнитуд над 2 по Рихтер.

Читатели от много български градове споделят в социалните мрежи, че са усетили трусовете.

По инфомация на Нова телевизия около 10 души от Дуръс са затрупани под рухнал 6-етажен жилищен блок, построен през 1994 година. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция. Поне 14 души са останали под останките. Нито един не е в тежко състояние.

Към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението, съобщава външно министерство.

Епицентърът на труса е на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Има разрушени сгради, засега няма информация за пострадали хора.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.