65 млн. лева повече за култура догодина

Политика
11:29 - 12 Септември 2024
610
65 млн. лева повече за култура догодина

65 милиона лева повече са заложени в бюджета за Министерството на културата за 2025 г. Това обяви пред Нова нюз служебният министър Найден Тодоров.

„Това спокойствие, което цари в момента,  е абсолютно привидно, тъй като парите за култура все още не стигат. Причината е в начина им на разпределяне. Опитваме се да вдигнем бюджета, но в областта на археологията имаме интересна ситуация. Има определени за тази година 5 милиона лева, от които следват да се финансират определен брой проекти. Така се оказва, че имаме недостиг на 2 милиона и 600 хиляди”, поясни той.

„Неслучайно сценичните изкуства формират около 55 процента от бюджета на Министерството на културата, там работят най-много хора. Парите се влагат в живия човешки ресурс. В момента думата реформа е мръсна дума. Защо това е така? Защото политиците разбират две неща като чуят промяна, а това е смяна на ръководство и съкращение на персонал. Това не е реформа. Реформа е да се смени философията на съществуването и финансирането”, каза още Тодоров.

Той коментира и новината, че все още не са изпълнени указанията на ЮНЕСКО за Стария град в Несебър.

„Има опасност да изпадне от списъка на ЮНЕСКО. Той няма нещо, което е задължително да има и това е план за опазване и управление. Правен е такъв от специалисти, но не е бил приет, като в момента се прави нов. Имаше наложителни корекции в Закона за културното наследство, които нямаше как да се случат без парламент. Проблем е, че хората, които живеят в Несебър искат да направят модерен град в едно историческо пространство. Няма как да им разрешим да го модернизират. Трябва да се направи нещо, че местните да бъдат стимулирани да живеят там”, поясни още културният министър.