65 станаха натровените деца от Спортното в Пловдив

Двама преподаватели също не се чувстват добре

Общество
17:51 - 14 Септември 2022
2679
65 станаха натровените деца от Спортното в Пловдив

Столовата на Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив, откъдето избухна взрив на хранително натравяне, е затворена и няма да работи, докато не излязат окончателните резултати от пробите.

"Към момента 65 деца са проявили симптоми на натравяне, от които 12 са настанени в Инфекциозна клиника. Състоянието им е значително подобрено. Всички са имали оплаквания от болки в корема, гадене, обилно повръщане, разстройство, главоболие", допълни шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева.

Тя уточни, че изчакват резултатите от изследванията както на пациентите, така и на пробите, взети от БАБХ. "Разпоредили сме персоналът, който работи в столовата на учебното заведение, да се изследва за чревно носителство", каза д-р Димчева. По думите й част от децата са получили симптоми след обедното ядене, а другите - след вечерята. "Изобщо не можем на този етап да бъдем категорични кой е източникът на този взрив", добави тя.

Проследява се каква храна се е приготвяла в стола още от понеделник, защото може и от нея да е тръгнало натравянето. "В момента в Инфекциозна клиника са само 10 деца, две са освободени", обясни шефът на агенцията по храните.

По думите му двама преподаватели от училището също са с подобна клиника и са се хранили в столовата.

"Има нещо много парадоксално - няколко деца, които изобщо не са яли в училищния стол, са показали подобна клиника", обясни д-р Шиков. Според него нещата стават многостранни и няма да си позволя да насочвам вниманието ни в определена посока, докато не излязат резултатите от пробите", обясни той.

Менютата са включвали пилешка супа със застройка от яйца, спагети с пилешко, пилешко бутче със задушени зеленчуци, както и омлет с шунка, свинско с ориз.

"Взели сме заготовки за изследване от сурово пилешко бутче, сурови кюфтета, както и оставените ястия за контроли от понеделник и вторник", добави той.
Пуснати са изследвания за салмонелоза, листериоза, стафилококоза, бацилус цереос, както и проби от водата.
"Ще са ни нужни от 3 до 5 дни за окончателните резултати", завърши Шиков.