68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

Други 1 милион тона зърно се съхраняват в зърнени терминали

Украйна
12:17 - 02 Август 2022
2697
68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

В момента в украинските пристанища има 68 кораба, превозващи 1,2 милиона тона товари, съобщи Администрацията на украинските морски пристанища. Две трети от всички товари са храни, които се очаквани по целия свят, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В трюмовете на корабите, очакващи изход от пристанищата, са натоварени 480 хиляди тона пшеница, масло и царевица. Други 1 милион тона зърно се съхраняват в зърнени терминали и складове в украинските пристанища.

"В пристанищата в района на Одеса чакат още 16 кораба. Това са корабите, които са блокирани от началото на руската инвазия. Успоредно с това получаваме заявки за пристигането на нови кораби за товарене селскостопански продукти", каза Олексий Востриков, ръководител на Администрацията на украинските морски пристанища.

Преди ден от пристанището на Одеса отплава първият сухотоварен кораб с 26 тона царевица на борда. Корабът трябва да пристигне във водите на Истанбул във вторник следобед, след което ще се отправи към Ливан.

Споразумението за износ на зърно от Украйна беше постигнато в резултат на разговорите между министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и министрите и съответните страни Украйна и Русия, под опеката на ООН. След подписването му в Истанбул заработи и Съвместен координационен център.

След този първи кораб, който ще извършва превози в рамките на Инициативата за сигурни превози на зърно и храни от украинските пристанища се планира други кораби да плават в рамките на установените коридори и процедури, заявяват от Министерството на отбраната.