7 ареста на изборите в Буковлък

Задържани са купувачи на гласове

У нас
19:38 - 04 Октомври 2021
3143
7 ареста на изборите в Буковлък

Частичните избори в Плевенско завършиха със седем ареста по сигнали за купуване на гласове. След напрежението в Буковлък, избран още на първи тур с близо 70% от гласовете, е Георги Божинов от ДПС.

Опонентите му бяха един бивш и един настоящ полицай.

„Полицията е обявила война, на какво основание, цялото село е барикадирано“, недоволстват местни хора.

В разгара на вота Георги Божинов и 200 негови симпатизанти протестирали пред Първо районно управление в Плевен. Твърдят, че полицията се е проявила като страна във вота.

„Тези хора може да се привикват, но не в деня на изборите. Да, има си рутинни проверки, но не по този начин, и то масивно“, смята Божинов.

„Имах чувството, че сме военно положение – влизане по къщите, задължаване, така ще правиш, така ще гласуваш. Хората да не излязат да гласуват, това се опитаха от МВР да направят. Затова призовавам министър Бойко Рашков, това не е начинът да спрете хората да упражнят вота си, разберете го“, казва пред Би Ти Ви Методи Петков.

От полицията съобщават, че проверките били по сигнали за нарушаване на политическите права на гражданите и няма превишаване на правомощия. Към момента няма образувани досъдебни производства.

„Политически спекулации, характерни за всеки един избор у нас“, така министър Бойко Рашков коментира отправените обвинения за натиск.