7 държави в ЕС настояват за ядрена енергия

За съкращаване на СО2 емисиите ЕС се нуждае от 350 млрд всяка година до 2030-а

Икономика
12:43 - 25 Март 2021
5839
7 държави в ЕС настояват за ядрена енергия

Политиката на ЕС трябва да постави ядрената енергия и нисковъглеродни технологии на едно ниво, настояват седем европейски държави в писмо до Европейската комисия.

Франция, Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Словакия и Словения имат опасения, че с правилата си за климатичните цели общността ще сложи точка на ядрените централи.

Към момента в Брюксел още обмислят дали да позволят финансиране за ядрени проекти по правилата за устойчиво и зелено развитие.

ЕС прие план за намаляване на въглеродните емисии с поне 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година.

Заявките за тази година обаче сочат, че финансиране от европейски средства няма да се допуска за ядрени и газови проекти за достигането на нисковъглеродните цели.

Поддръжниците на ядрените проекти отбелязват ниските емисии въглероден диоксид при производството на електроенергия от централите, а противниците - съхранение на опасните отпадъци, както и растящите разходи за реализацията на проектите.

За намаляване на емисиите въглероден диоксид ЕС се нуждае от 350 млрд. евро инвестиции всяка година до края на това десетилетие.

Към момента около 25% от потребяваната енергия в ЕС се произвежда от ядрени централи, атомна технология използват 13 държави в общността.

Франция е най-големият производител на електроенергия от ядрени централи в Европа - около 70% от потребяваната енергия в страната е ядрена. Другите държави, подписали писмото, също развиват ядрени проекти, с изключение на Полша, която обаче трябва да намери начин да намали зависимостта си от въглищата.