7 дела на специален надзор за неспазване на карантината в Търново

Новини
13:08 - 19 Март 2020
2403
7 дела на специален надзор за неспазване на карантината в Търново

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, на 18.03.2020 г. взе на специален надзор седем досъдебни производства срещу граждани за неспазване на задължителната карантина, предадоха от пресцентъра на институцията.

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките, свързани с предотвратяване разпространението на COVID- 19 на територията на страната, срещу лица, поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС от 13.03. 2020 г. за цялата територия на Р България.

Три от досъдебните производства се наблюдават от РП –Тетевен. Касае се за два случая на лица, които самоволно са напуснали адресите си в гр.Тетевен и с.Рибарица, където пребивават и територията на Р България с товарен автомобил. Третото досъдебно производство е срещу лице, което при извършени проверки от органите на полицията не е открито на регистрирания адрес в гр. Тетевен.
Четири досъдебни производство наблюдава РП – Павликени. Случаите са свързани с четири лица, които не са установени на адресите в гр. Бяла черква при извършените проверки.
Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните досъдебни производства и обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.