7 французи под карантина в Сопот, кметът ги храни

Не можем да ги оставим, отглеждам ги като мои деца, казва Деян Дойнов

Топ
11:04 - 19 Март 2020
1287
7 французи под карантина в Сопот, кметът ги храни

7 французи, между които две деца, са поставени под карантина в подножието на лифта на Сопот. Те са пристигнали с два кемпера.

"Влезли са в България на 12 март. В понеделник са се установили край лифта. Веднага ги установихме и уведомихме РЗИ в Пловдив. Оттам дойдоха инспектори и ги прегледаха. Нямат никакви симптоми, но съобразно разпорежданията ще останат на мястото, на което са в момента 14 дни. Те са под медицински контрол, всеки ден им се мери температурата", обясни кметът на Сопот Деян Дойнов.

Той се чуди как в условията на пандемия чужденците са тръгнали да пътуват. Казали му, че имат само 200 лева. Затова кметът започнал да им купува храна с лични пари и да им я носи. 


"Не можем да ги оставим, отглеждам ги като мои деца", казва Дойнов. Позицията на посолството на Франция у нас била, че поданиците им трябва да останат под карантина там, където са, тъй като ще се затворят границите на ЕС.

Дойнов категорично отказа да изпълни заповедта на областния управител на Пловдив Дани Каназирева, с която тя отмени негови по-строги мерки, включващи затваряне на малки търговски обекти. В града в момента работят само хранителни магазини, бензиностанции и аптеки. Затворени са всички къщи за гости и хотели.

"Аз съм избран от жителите на Сопот и ще правя това, което е необходимо, за запазване на тяхното здраве и живот", категоричен е Дойнов.