7 медсестри хвърлиха колективна оставка в Карлово, после я оттеглиха

Белите престилки настояват за 950 лева заплата, управителят на болницата обеща

Новини
17:28 - 30 Септември 2019
3962
7 медсестри хвърлиха колективна оставка в Карлово, после я оттеглиха

7 медицински сестри от Карловската болница подадоха колективна оставка. Белите престилки от вътрешното отделение се присъединиха към колегите си от детското отделение - 6 сестри и трима лекари, които от 13-и септември са известили напускане заради ниските заплати, предаде БНР. Недоволните настояват за възнаграждение от 950 лева, връчили предизвестията си за напускане.

По-късно днес обаче те оттеглиха документите, след среща с управителя на клиниката Христо Пелев и здравния министър.

На разговорите е станало ясно, че на медиците ще бъдат предложени два варианта за да получат исканото възнаграждение -или заплатите им от октомври да се увеличат със сто лева и да получават допълнително материално стимулиране или на всички заплатите да се увеличат на 950 лева. Ако във втория случай болницата не издържи финансово, ще се наложи да има намаляване на заплатите, предупредил е управителят Христо Пелев.

В момента медицинските сестри получават между 720 и 750 лева и от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране.

Депозиране на оставки готвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

В събота в града тръгна протест за достойни възнаграждения и нормални условия на труд, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри. В бунта се включиха и медици от Кърджали, София, Пазарджик и Пловдив.

Министър Ананиев е бил категоричен, че през следващата година ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън задължителното здравно осигуряване, за които дейности ведомството субсидира болниците по реда на Наредба 3.