7 мераклии за шеф на БНР

Кандидати са и двамата ексдиректори Валерий Тодоров и Александър Велев

Новини
17:30 - 05 Декември 2019
1989
7 мераклии за шеф на БНР

Седем желаещи да са шеф на БНР са подали документи за предстоящия конкурс, информираха от Съвета за електронни медии. Нов директор трябва да бъде избран на мястото на временно изпълняващия длъжността Светослав Костов, когото СЕМ махна предсрочно от поста.  

Кандидатите са петима мъже и две жени. Сред тях са двама бивши директори на обществената медия.

В състезанието участва ексначалникът Александър Велев, който има общо три мандата зад гърба си. Той беше шеф на обществената медия, преди да бъде избран Светослав Костов. Другият бивш ръководител на БНР е Валерий Тодоров, който управлява два поредни мандата. Сред кандидатите е и Митко Димитров, който бе шеф на „Радио София”. Документи за началническия пост е подал и Антон Митов.

В надпреварата участва и Андон Балтаков, работил в БНР, Си Ен Ен и Асошиейтед прес в Ню Йорк. Сред кандидатите е Даниела Манолова от радиотеатъра в БНР, явила се и на последния конкурс за шеф на радиото, както и бившата главна счетоводителка Жени Гаджалова, която се яви на конкурса за шеф на радиото през 2013 г.

Новият конкурс бе обявен няколко месеца след избора на Светослав Костов на поста на 28 юни. На 17 октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември и след свалянето на журналистката Силвия Великова от ефира. Всичко това породи сериозно напрежение в радиото.

До 8 януари СЕМ трябва да обяви кои от сегашните кандидати са допуснати до участие в конкурса. Изслушванията им ще са на 20 и 21 януари. Ден след това - на 22 януари, ще бъде обявен новият шеф на БНР.