7 нови души са дали съмнителни проби за коронавируса

Общество
08:03 - 11 Март 2020
4843
7 нови души са дали съмнителни проби за коронавируса

Седем души са дали съмнителни положителни проби и до обяд ще стане ясно дали са заразени категорично с COVID-19, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Задействан е екшън план в Институт "Пирогов". "Независимо в коя болница е установена инфекция, болните се настаняват в отделения в изолация, спазват се строги хигиенни мерки, а в останалите звена на клиниките се дезинфекцират. Присъствието на външни лица не е желателно", напомни проф. Мутафчийски. 

"Пирогов" остава да работи, но се закрива кардиологията в обособената си сграда и се мести в основната сграда. Неврологията работи с по-малък капацитет в Клиниката по неврохирургия. Останалите клиники във вътрешните отделения засега преустановяват работата си. Травматологията, хирургията и детските клиники продължават при засилени мерки за дезинфекция. 

49 лежащоболни, свързани с вече установените случаи, са изолирани - във вътрешна клиника в отделна от основната сграда на института. 30 са лекарите, които ще бъдат тествани за коронавируса. "Безумна е идеята, че те трябва да бъдат затворени", категоричен бе проф. Мутафчийски. 

Мъжът е на 74-годишен с предишно белодробно страдание, което се е влошило. И към момента състоянието му се влошава, но не е критично. 66-годишната му съпруга е била в тежко състояние, на командно дишане, в критично състояние и е интубирана. 

Първите контактни на тях лица са 8 и са настанени в белодробната болница в София. "Контактните лица, които нямат клинична изява, ще бъдат оставени в домашна карантина", уточни шефът на ВМА. 

Възрастната жена в Габрово е получила белодробен излив и е подобрила показателите си след манипулация. Клиничната й картина се подобрява. Медицинската сестра там няма никакви признаци за болест. В Плевен болните от COVID-19 също се подобряват.