7 полицаи и граничарка са ранени при атаката на мигранти на полската граница

Бежанците са мятали камъни, метални тръби и сълзотворни гранати по униформените

Новини
11:08 - 17 Ноември 2021
1845
7 полицаи и граничарка са ранени при атаката на мигранти на полската граница

При щурма на намиращите се на беларуска територия мигранти, които се опитаха да пресекат полската граница на 16 ноември, са пострадали 9 полски служители - 7 полицаи, граничарка и един военен, съобщи агенция Укринформ с позоваване на полската полиция, граничната служба на Полша и министерството на отбраната на страната.

Двама от полицаите с приети с травми на главата, причинени от удари с камъни - единият е със счупен череп. Петима техни колеги са с наранявания по ръцете и краката, уточняват от полицията. Раненият военен също е ударен с камък в главата. От камък е пострадала и служителката на граничната служба.

Посочва се, че при щурма на граничния пункт "Брузги-Кузница" мигрантите са хвърляли срещу полските служители камъни, тояги, метални тръби, шумови и сълзотворни гранати.

Според информация на полското министерство на отбраната, сред нападателите е имало и деца.

Граничната служба съобщава, че след неуспешния опит за щурм мигрантите организирано, под контрола на спецслужбите на Беларус, са се върнали в палатковия си лагер, разположен на няколкостотин метра от пропускателния пункт.

В края на миналата седмица беше съобщено, че беларуските военни са заслепявали с лазери и прожектори полските граничари, с цел да могат да разрушат временното заграждение, което Полша издигна, за да спре мигрантския наплив.