7% ръст бележи туризмът през юни

Новини
14:34 - 10 Юли 2023
1953
7% ръст бележи туризмът през юни

Над 1 милион регистрирани нощувки за месец юни са отчетени в Единната система за туристическа информация. 

Въпреки сериозните атаки, с които стартира летният сезон, през юни се отчита ръст от 7%, като най-много са българските туристи - 525 хиляди, следвани от румънските, полските и немските, при които пък има 16% скок спрямо 2022 г. Това става ясно от изказване на министъра на туризма Зарица Динкова пред Нова телевизия, информация за което беше разпространена от подопечното ѝ ведомство.

По думите на Динкова кризата, пред която е изправен секторът през последните години, е създала и една благоприятна тенденция. "Ние започнахме да оценяваме нашите туристи по начина, по който те срещат гостоприемството и уважението в Гърция. Най-добрите мерки за по-силен туризъм са пазарните - доброто съотношение между цената и качеството", коментира тя. 

Въпреки известните притеснения, към момента сезонът върви добре, като се отчита засилен интерес към хотели, които предлагат устойчиви екологични предложения.

Според Зарица Динкова проблемите пред бранша са ясни за всички и не трябва да се отричат. "Това са натрупвания с десетилетия, системни и структурни проблеми, чието решение не зависи само от една институция. За да има привлекателни туристически места, трябват хубави места за живеене - с добра инфраструктура", смята тя.