7 са съперниците на Путин на президентските избори

Русия
14:04 - 31 Януари 2024
1676
7 са съперниците на Путин на президентските избори

Основателят на Руската партия на свободата и справедливостта Андрей Богданов, който днес е подал документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия, е решил да се откаже от по-нататъшно участие в президентските избори на 17 март 2024 г. За това информира зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев.

По думите му на 31 януари в комисията са приели документи от Богданов, който е подал заявление за излизане от надпреварата.

По-рано и председателят на Руския общонароден съюз Сергей Бабурин е обявил, че оттегля кандидатурата си за президентските избори. Той е направил заявлението си веднага, след като е внесъл необходимите подписи за регистрация в ЦИК за вота.

Съобщено е също, че кандидатът на извънпарламентарната Демократическа партия на Русия Ирина Свиридова не е успяла да събере необходимия брой подписи в своя подкрепа.

Припомняме, че документи за участие в президентските избори бяха подадени от 11 души, сред които и настоящият държавен глава на Руската федерация. След последните събития, между Владимир Путин и следващия му мандат за момента остават седем опоненти. Това са блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев и петима партийни кандидати - Леонид Слуцки (ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора), Борис Надеждин (Гражданска инициатива) и Сергей Малинкович (Комунисти на Русия).