7 стъпки за планиране на семейния бюджет

Икономика
14:58 - 01 Ноември 2019
4142
7 стъпки за планиране на семейния бюджет

Преследват ли ви финансови затруднения, които тотално съсипват вашия семеен бюджет? Може би се притеснявате от загубата на работно място или от нарастващи вноски по кредити? Лесно можете да избегнете тежка семейна финансова криза, ако стриктно планирате бюджета си всеки месец.

Придържайте се към основния бюджет, на който можете да разчитате.

Ето 7 стъпки, които ще ви помогнат да не се чудите в края на месеца откъде да теглите кредит до заплата:

Стъпка 1: Поставяйте си максимално реалистични цели

Реалистичното планиране ще ви помогне да направите интелигентен избор на разходите за месеца. Важно е да се запитате: Как искам да изглеждат финансите ми след една година? Решете какво е важно за вас и започнете от там.

Стъпка 2: Определете точно доходите и разходите си

Вероятно знаете колко пари взимате всеки месец. Важния въпрос е знаете ли и къде отива всичко, което печелите? Можете лесно да разберете, като внимателно следите през месеца за какво харчите парите си. Харчете както обикновено, но за да сте максимално конкретни, в продължение на няколко седмици записвайте всяка стотинка, която харчите. Лесно е и може да се направо да се изумите от това, което ще установите.             

Стъпка 3: Отделете нуждите от желанията

Трябва да сте наясно за всеки един харч просто прищявка ли е или наистина необходим. Дайте си реална равносметка дали изразходването на определена сума пари ще ви доближи до финансовите ви цели или по-скоро ще ви отдалечи. Ако можете да живеете и без него, значи не ви е толкова необходим. Поставете си ясни приоритети и решенията ще стават много по-лесни за взимане.

Стъпка 4: Планирайте бюджета си

Уверете се, че не харчите повече, отколкото печелите. Балансирайте бюджета си, за да побере всичко, което трябва да платите. Можете да получите представа за доходи и разходи, ако си направите таблица в ексел или дори на едно листче. Така нагледно ще имате сумата на приходите и разходите ви.

Стъпка 5: Вкарайте плана си в действие

Съобразете разходите си с получаваните доходи. Решете предварително за какво ще похарчите всеки спечелен лев. Добре е да отделите първо пари за всички сметки за месеца. Отделете и парите за плащане на кредитие, които имате за месеца. Това ще ви предпази от по-нататъшно задлъжняване, защото няма да разчитате на друг кредит, за да заплатите разходите. Това е особено грешна практика, която излиза доста солено.

Стъпка 6: Сезонни разходи

Всеки добре знае какви разходи излизат неминуемо през всеки един от сезоните: есента с училищни разходи, нови обувки или якета, курсове; зимата с Коледните празници и т.н. Заделяйте пари, за да можете по-леко да посрещате тези разходи, да можете да си ги позволите, без да теглите кредити.

Стъпка 7: Погледнете в бъдещето

Докато свикнете с планирането на бюджета може да минат месец или два. През цялото време до момента сте живели без ясен план за разходите, така че дайте си достатъчно време, за да се приспособите. Няма нищо направено перфектно от първия път, но със сигурност ще сте благодарни на усилията, които сте положили. Не се страхувайте да помолите за помощ, ако нещата не станат точно така както сте искали.

Разбира се, фирмите за бързи кредити непрекъснато подсещат за себе си. Винаги можете да разчитате на тях, стига да го направите по разумен начин. Не забравяйте, че всеки дълг трябва да се връща, което означава, че трябва да е добре обмислен. Не допускайте просрочване по погасителните вноски, за да можете да пискате пак при нужда. Никоя компания не отпуска кредити на несериозни клиенти.