70 000 сирийци тръгват от Турция към Европа

Бежанците се организират чрез Телеграм

Балкани
17:56 - 16 Септември 2022
5447
70 000 сирийци тръгват от Турция към Европа

Чрез Телеграм анонимни сирийски бежанци в Турция призовават за създаването на група, която да достигне до Европейския съюз. Самият канал на социалната мрежа е създаден преди шест дни и вече има над 70 000 последователи. Това посочи пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

„Вдъхновителите на инициативата призовават хората да носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ. Пред АФП един от организаторите, 46-годишен бежанец, пожелал анонимност заявява: „Ще обявим похода, когато дойде време да тръгнем.“ В същото време той добавя: „Походът ще е разделен на групи по 50 души, които ще бъдат ръководени от един водач. Ние сме в Турция от 10 години. Ние сме защитени, но западните страни трябва да споделят тежестта.“ В социалните медии, ползвани от сирийските бежанци в Турция, се говори за „похода на светлината“ или „похода на надеждата“, посочи експертът.

Преди дни сайтът на турския телевизионен канал TGRT оповести, че вече над 25 000 сирийски бежанци са напуснали Турция по посока Европа през последния месец.  В Турция официално живеят над 3,7 милиона сирийски бежанци. Много от тях се опасяват, че ще бъдат върнати обратно в страната си, особено след неотдавнашната промяна в позицията на Турция по отношение на Дамаск. Турският президент Реджеп  Ердоган заяви, че се готви да върне един милион сирийски бежанци на доброволен принцип.