7,2% от възрастните американци са LGBTQIAP...

За 10 години се е удвоил броят на идентифициращите се като нехетеросексуални

Новини
16:18 - 24 Февруари 2023
2354
7,2% от възрастните американци са LGBTQIAP...

Продължавайки дългогодишната тенденция, движена до голяма степен от поколението Z, ново проучване показва, че през 2022 г. повече американци от всякога са се самоопределили като LGBTQ+, точно както направиха през 2021 г.

NBC News съобщи, че според проучване на Gallup 7,2% от възрастните американци сега се идентифицират като членове на LGBT+ общността.

„Въпреки че това е леко увеличение от 7,1% спрямо 2021 г., то е повече от двойно повече от това, което беше преди десетилетие, когато Gallup установи, че през 2012 г. само 3,5% от населението на САЩ е идентифицирано като различно от хетеросексуално“, отбелязва NBC News.

Увеличението вероятно се дължи на по-голямото социално приемане на сексуалните малцинства и по-голямото желание на хората да се самоопределят като не хетеросексуални или като трансджендъри. Въпреки това резултатът от 7,2% е съвсем малко повече от 7% от анкетираните, отказали изобщо да отговорят на въпроса.

„Бисексуалните продължават да съставляват по-голямата част от пълнолетните ЛГБТ - 58,2% (или 4,2% от всички възрастни в САЩ),

установи Gallup, докато 20,2% се идентифицират като гейове, 13,4% се идентифицират като лесбийки и 8,8% се идентифицират като транссексуални или трансджендъри“.

„Поколението Z или тези на възраст от 19 до 26 години са най-склонни да се идентифицират като LGBT, при 19,7%, в сравнение с 11,2% от милениалите, които са на възраст между 27 и 42 години; 3,3% от поколението X, които са от 43 до 58 години; 2,7% % от бейбибумърите (от 59 до 77 години); и 1,7% от поколението, които са на 78 или повече години."

NBC News отбеляза, че „66% от LGBT хората от поколението Z и 62% от LGBT милениалите се идентифицират като бисексуални, в сравнение с 48% от поколението X, 26% от бейбибумърите и 35% от най-възрастното поколение.“

Но последното проучване разкри и нова изненада. „За първи път организацията записа самоличността на LGBTQ хора, които казаха, че са нещо различно от лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални“, предаде NBC News. „Установено е, че около 5% от възрастните ЛГБТ се идентифицират извън тези термини. Повечето от тях – около 0,1% от всички възрастни в САЩ – казват, че са queer (няма подходящ български превод - б.р.), пансексуални или асексуални.“

Последното повдига един любопитен въпрос: защо асексуалните биват причислени към LGBT семейство, а не към хетеросексуалните. Същото е валидно и за трансджендърите - голяма част от тях се изживяват като хетеросексуални.

NBC News обясни методологията на проучването, като каза, че от „Галъп“ са попитали повече от 10 000 възрастни в цялата страна как се идентифицират в телефонни интервюта миналата година.“