73-годишен пенсионер всеки ден пътува по 60 км. за да преподава

Над 1000 са учителите, които се търсят за училищата в цялата страна

Новини
15:50 - 08 Септември 2024
2704
73-годишен пенсионер всеки ден пътува по 60 км. за да преподава

Правдомир Шопов е на 73 години и всеки ден пътува по 60 километра, за да преподава "Двигатели с вътрешно горене" в училището в Маджарово.

„Няма, няма кой. Първо е отдалечено. Второ - в нашата професия трябва да е строго специализирана професионалната насоченост и трудно се намират кадри“, коментира той.

В гимназията по дървообработване в  Хасково също преподава един пенсионер, а други двама са в предизвестие. Според директора на училището най- трудно се намират архитекти и софтуерни специалисти. „Ние се конкурираме на пазара на труда заедно с големи строителни компании, с големи софтуерни компании, така че това също оказва влияние“, коментира Маргарита Топалова – директор на ПГДС Асен Втори II.

За да се преодолее дефицитът на кадри, от синдикатите искат над 15% увеличение на учителските заплати от догодина. Според образователното министерство в момента най- голям е броят на учителите в пенсионна възраст в гимназиален етап.

„Физика, химия, математика, биология, там ни е трудността. Имаме такива колеги, които завършиха втора магистратура - така че към този момент сме обезпечени, но назад в годините, да – срещали сме трудност“, казва Милена Михайлова – директор на СУ „Васил Левски“ в Хасково.

Според образователното министерство присъствието на пенсионери в училищата не е изключение през годините. „Водещи изисквания при назначаване на учителите са образование и квалификация, необходими за заемане на съответната учителска длъжност, което не изключва възможността директорите да предпочетат да назначат учител с повече професионален педагогически опит, дори и той да е на пенсионна възраст“, се казва в позиция на МОН.

Към днешна дата само в Хасковска област в бюрата по труда са обявени 109  свободни работни места за учители и непедагогически персонал. А броят на пенсионерите в училищата в региона е 50.

Над 1000 са учителите, които се търсят за цялата страна.