75% от инфекциозните заболявания вече са зоонози

Унищожаването на естествените местообитания на животните улеснява прескачането на вирусите от животни към хора

Актуални новини
13:52 - 21 Октомври 2021
3151
75% от инфекциозните заболявания вече са зоонози

29 утвърдени учени от различни области с поглед, фокусиран към бъдещето, алармират, че взаимовръзката между хуманното отношение към животните и пандемии като COVID-19 е значително подценена. 

Според тях зоонозните заболявания са ясен симптом за сериозната криза между хората, животните и околната среда. Най-драстичните прояви на този дисбаланс са и най-големите двигатели за появата на зоонозните болести: пазарите на живи животни, индустриалното животновъдство и фермите за кожи. 

Унищожаването на естествените местообитания на животните и промяната на климата допълнително улесняват скока на вирусите от животни към хора.

Исканията на учените са рискът от пандемии да намалее, ако хуманното отношение към животните стане част от плановете за превенция на пандемиите. Научните изследвания показват, че 75% от инфекциозните заболявания вече са зоонози, което означава, че са от животински произход.

До момента се преодоляват само симптомите на COVID-19, но не и причината за тази зоонозна пандемия.

Фактическият проблем е нарушената връзка между нас, хората, животните и околната среда. Само ако се вземат конкретни мерки в глобален план за намаляване страданието на животните, подобни бъдещи пандемии могат да бъдат предотвратени. Такава е позицията на изпълнителния директор на Четири лапи Йозеф Пфабиган.

"Докато животните страдат, ние хората също ще страдаме от последиците от зоонозните заболявания като COVID-19 ".

Програмата на ООН за околната среда и Световната здравна организация вече застават зад концепцията "Едно здраве", в която се обсъжда взаимодействието между здравето на хората и това на животните. Този подход, обаче, до голяма степен игнорира хуманното отношение към животните. Препоръките от проучването се отнасят до мерки, които насърчават здравето на хората и на животните, опазват климата и биоразнообразието и свеждат до минимум отрицателните въздействия върху икономиката.