76 г. по-късно: Германия иска санкции срещу Русия

Актуални новини
14:54 - 22 Февруари 2021
1715
76 г. по-късно: Германия иска санкции срещу Русия

76 години след края на Втората световна война германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции срещу Русия. Причина станаха след две решения на руския съд срещу опозиционния политик Алексей Навални, съобщават германските медии.

“След отравянето на Навални ясно дадохме да се разберем, че не сме се примирили с унищожаването на международното право, и наложихме санкции”, заяви ръководителят на германското външно министерство на среща на външните министри от в Брюксел.

По-нататъшното развитие на събитията с Алексей Навални, когато той беше арестуван след завръщането си в Русия и осъден на лишаване от свобода, повдига въпроса за приемането на нови санкции.

Маас заяви, че подкрепя разработването на ограничителни мерки срещу лица, включително забрана за влизането им в Европейския съюз и замразяване на техните активи.

“В същото време трябва да търсим начини да останем в диалог с Русия”, подчерта германският министър и добави, че Европейският съюз има нужда от Русия за съвместно разрешаване на много международни конфликти.

Външните министри на ЕС възнамеряват да вземат принципно решение на срещата относно санкциите срещу Русия. Конкретното им съдържание ще бъде разработено по-късно. За първи път Европейският съюз планира да приложи нов режим на санкции, одобрен през декември 2020 г. ,за груби нарушения на правата на човека по целия свят.