76-годишен българин даде шанс за живот на румънка след донорска ситуация

Здраве
20:50 - 17 Ноември 2023
3803
76-годишен българин даде шанс за живот на румънка след донорска ситуация

Българин на 76 години даде шанс за живот на румънска гражданка след донорска ситуация, която е реализирана от медицински екип на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Уни хоспитал" в Панагюрище, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 16 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 76-годишен мъж решават да дарят неговите органи. Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България. 

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА "Медицински надзор" и Националната агенция за трансплантация на Румъния, черният дроб е предоставен на румънската страна. Транспортирането на румънския експлантационен екип е реализирано с хеликоптер до болничното вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха на "МБАЛ Уни Хоспитал", Панагюрище.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор" поднасят съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност за взетото решение да спасят човешки животи.

В МБАЛ "Уни хоспитал" в Панагюрище в сряда беше открито първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Откриването на вертолетната площадка е част от започналия процес за осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга.