77 години по-късно: Полша поиска от Германия 1,3 трилиона долара репарации за Втората световна война

Актуални новини
19:26 - 03 Октомври 2022
3335
77 години по-късно: Полша поиска от Германия 1,3 трилиона долара репарации за Втората световна война

Полският министър на външните работи Збигнев Рау е подписал дипломатическа нота до Германия относно репарации за Втората световна война, с което официализира искането на Полша за компенсации, съобщава БГНЕС.

Този ход бе предприет, след като миналия месец управляващите в Полша изчислиха, че Берлин дължи на Варшава 6,2 трилиона злоти (около 1,26 трилиона долара).

Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша, заяви, че всички финансови претенции, свързани с войната, са уредени.

"Нотата изразява позицията на полския министър на външните работи, че страните трябва да предприемат незабавни стъпки за трайно и ефективно ... уреждане на въпроса за последиците от агресията и германската окупация", заяви Рау на пресконференция.

Говорител на полското външно министерство, заяви пред репортери, че Рау ще повдигне въпроса пред германския си колега Аналена Бербок по време на посещението ѝ във Варшава във вторник.

На снимката: Полският външен министър Збигнев Рау подписва в централата на външното министерство във Варшава нота до Германия.