775 000 са наетите лица в София за последните 4 години

София е водещата икономика в страната, напомни кметът на столицата Йорданка Фандъкова

Актуални новини
14:14 - 29 Юли 2019
4688
775 000 са наетите лица в София за последните 4 години

775 000 са наетите лица в София за периода 2015-2019 г., като 90 000 от тях са застъпили на свободни работни позиции в местната власт. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти относно изпълнението на споразумението между синдиката и Столичната община от 2015 г., предаде репортер на Lupa.bg.

„Целта на този отчет беше да видим общото изпълнение и докъде сме стигнали. А оценките ни за най-главните сектори са положителни”, подчерта Димитров.

По думите му, за тези четири години средната работна заплата в столицата е скочила със 7%, като тя е с 37% по-висока от средната за страната.

„За КНСБ това споразумение е изпълнено в огромната си час", отсече шефът на синдиката.

Той отправи и леки препоръки към Столичната община, като каза, че в някои области от синдиката виждат нужда от повече ангажимент. Сред тях са социалните услуги, най-вече по отношение на заплатите на социалните работници, и образованието заради недостига на места в детските градини в столицата.

От синдиката предложиха да има допълващи стандарти за делегираните държавни дейности.

„Ние предлагаме да се въведе допълващ стандарт за построяване на втора сграда към всяка общинска детска градина. Така ще се реши проблемът с недостига на места в детските ясли и градини в София”, уточниха от КНСБ.

Пламен Димитров напомни, че в началото на годината бяха отпуснати 13 млн. лева допълнително за училища и детско здравеопазване, което би трябвало да фиксира донякъде проблемите в тези сектори.

От 370 на 900 лева е скочила средна работна заплата в местния сектор „Култура”, а библиотекарите в Столична библиотека вече взимат над 1000 лева, похвали се Димитров.

В този сектор са наето 3800 души, но разбира се, има и служители на минимална заплата все още, каза той.

„40% от БВП се произвежда в София. Тя е водещата икономика в страната”, напомни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че за четири години безработицата е спаднала на 2%, което дори може да се счита за „здравословно”.

„В София има работа. Има сектори с много добри работни заплати, качествени работни места... Нашата амбиция е да се подпомага отварянето на именно такива фирми”, допълни още тя.