8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус

Има и бебе на два месеца

Новини
12:12 - 21 Ноември 2020
2560
8 деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с коронавирус

Осем деца и 17 служители от Дома за медико-социални грижи във Варна са с COVID-19. Взети са всички мерки за безопасност, направена е пълна дезинфекция на сградата. Заради заразата в дома не се допускат външни лица. Временно е преустановена и работата на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация на деца с двигателни проблеми.

Заразените с COVID-19 деца в дома са без симптоми, сред тях има и бебе на два месеца.

"Изолирани са в отделно отделение, отделени са от другите деца. За тях се грижат три постоянни екипа, които се редуват на 24 часа. Служителите, които са с COVID мога да кажа, че карат леко инфекцията", заяви директорът на дома Стефка Джанкова.
За да се върне на работа, всеки служител, който е бил под карантина, трябва да представи отрицателен PCR тест.

"Екипите работят с предпазно облекло. Имаме всичко и облекло, маски, калцуни, шлемове. Нищо не ни липсва. Имаме достатъчно дезинфектанти. Смятам, при така направената организация, няма да допуснем по сериозни щети ", допълни директорът.
До изтичане на карантината е преустановена дейността на рехабилитационния център.

"Работи само на амбулаторен принцип рехабилитацията, не приемаме от страната деца с придружители, поради ситуацията с карантината", каза още Джанкова.
Всички заразени от персонала: лекари, сестри и детегледачки, са на домашно лечение, като карантината им е до 26 ноември.