8 години затвор за мама Айше, пребила до смърт малката Севда

Според съдебния лекар д-р Павел Тимонов детето било системно малтретирано от осиновителката си

Актуални новини
16:14 - 03 Април 2024
2082
8 години затвор за мама Айше, пребила до смърт малката Севда

8 години затвор получи Анка Михайлова от Пловдив за убийството на осиновената й дъщеря Севда.

Детенцето почина на година и 10 месеца, след като майката му нанесла жесток удар в главата и му причинила черепно-мозъчна травма. Севда прекара над 2 седмици в кома, преди да умре.

Окръжният съд призна Михайлова за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. Наказанието е подписано с особеното мнение на младши съдията Иванка Гоцева, която смята за доказано обвинението в умишлено убийство, което беше повдигнато на майката от прокуратурата.

Осиновителката ще трябва да плати и 8645,25 за направените в хода на делото експертизи.

Късно вечерта на 23 септември 2022 г. съседите чули викове за помощ и откарали Анка и Севда в Спешното. Детето било със спукана глава и в кръв.

В болницата лекарите открили още много травми по тялото му, включително и следи от ухапвания. Версията на Анка е, че момичето е паднало от леглото на пода, който бил с плочки. При първите си разпити казала, че е хапала бебето, за да го свести. Част от белезите по тялото на Севда обаче били стари и според съдебния лекар д-р Павел Тимонов става дума за синдром на малтретираното дете.

"Пред близките си Михайлова е демонстрирала любов и грижи към детето, но разпитаните свидетели казаха, че тя е била затворен човек и никого не е допускала в дома си. А именно там тя системно е малтретирала бебето, така го е наказвала за непослушание, като че ли е възможно дете на година и 10 месеца да не скача и да стои кротко", заяви прокурорът по делото Светослава Пенчева и настоя за 18 години затвор.