8 години затвор застрашават хакера Кристиян Бойков

Ченгета преровили дома на айти гуруто в София и Пловдив, иззели му всички компютри

Топ
14:54 - 17 Юли 2019
6123
8 години затвор застрашават хакера Кристиян Бойков

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишния Кристиян Бойков, задържан за хакерската атака срещу НАП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП. 

Разследването е стартирало след извършени спешно издирване служители на отдел "Киберпрестъпност“ в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на "Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от Кристиян Бойков – на 20 години от гр. Пловдив. 

На 16 юли ченгетата са установили, че той се намира на работа в офис на фирмата, в която работи, в София, където е задържан за срок от 24 часа. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. 

Действията на Бойков нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, уточниха от обвинението. При условията на неотложност под ръководството на прокуратурата са извършени претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, както и в дома на Бойков - и в столицата, и в града под тепетата. От там са иззети компютърни конфигурации, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели. 

Събраните до момента доказателства са оценени от прокуратурата като достатъчни, за да обосноват привличането на Бойков към наказателна отговорност за престъпление по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс. 

Днес той бе обвинен в това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева. 

Бойков е задържан с мярка за неотклонение за 72 часа.