8-годишно дете загина при руски удар срещу Украйна

Украйна
17:33 - 11 Август 2023
2623
8-годишно дете загина при руски удар срещу Украйна

Осемгодишно дете беше убито днес при атака с руска хиперзвукова ракета срещу Ивано-Франковска област в Западна Украйна, част от страната, намираща се на стотици километри от фронта, предаде Франс прес.

„На 11 август около 11:00 ч. местно време (и българско) руската армия е извършила обстрел с ракети срещу инфраструктура в Ивано-Франковска област“, съобщи канцеларията на главния прокурор на Украйна в Telegram.

Според същия източник една от ракетите е паднала върху къща, в която е имало семейство с три деца.

„Осемгодишно момче беше убито при атаката“, посочва прокуратурата, която допълни, че спасителите се опитват да установят дали има и други жертви.
По думите на ръководителя на областната администрация Светлана Онишчук детето е откарано в болница в критично състояние.

„Лекарите направиха всичко възможно, но за съжаление не беше възможно да спасим живота на детето. Моите съболезнования на семейството!“, добави тя във видео, качено в „Телеграм".

Онишчук напомни също на населението, че трябва да потърси укритие в случай на въздушна тревога.

„Където и да живеете, грижете се за своята безопасност и за безопасността на близките си“, каза тя.

Украинските военновъздушни сили от своя страна посочиха, че Русия е изстреляла четири хиперзвукови ракети „Кинжал", които много трудно може да бъдат свалени поради скоростта им, в посока на летище „Коломия", но само една е била свалена.

„Другите са паднали близо до летището, поразена е цивилна инфраструктура, а една ракета е ударила жилищен район“, където е убито детето, посочиха украинските ВВС в изявление, публикувано в „Телеграм".

Според същия източник ракетите „Кинжал" са изстреляни от Тула и Липецк, два града, разположени съответно на 180 км и 460 км южно от Москва.

Западна Украйна много по-рядко става обект на руски бомбардировки, отколкото останалата част от страната, а фронтът се простира на около хиляда километра в североизточната, източната и южната част на страната, посочва АФП.