8-класник е първият заразен с Covid-19 ученик в Бургас

Момчето е от гимназията за компютърно програмиране в града, бил в клас само 1 ден

Новини
12:47 - 18 Септември 2020
558
8-класник е първият заразен с Covid-19 ученик в Бургас

Момче от 8 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации е първият заразен ученик в Бургас. Детето е било на училище само един ден.

Директорът на гимназията е изпратил съобщение на родителите да не водят днес децата в гимназията.

"Всички ученици от класа ще работят в електронна среда. Те имат нужните технически средства и ще работят във виртуална класна стая. Няма да има загуба на учебно съдържание. Всички учители в областта са здрави, но ще работят под електронна платформа, когато се наложи", допълни Виолета Илиева, директор на Регионалното управление по образованието в Бургас, съобщи БНР.

Съучениците му са поставени под карантина и във вторник, 22-ри септември, с направление от РЗИ, по Здравна каса ще бъде изследван целият клас.

Други две деца от различни училища също са носители на вируса, информира Виолета Илиева. Те обаче се диагностицирани преди 15 септември, не са посещавали учебните си заведения и не са били контактни с други ученици.

"При поява на положителна проба в клас детето се изолира, целият клас преминава в електронна среда, докато не мине карантината", припомни Илиева.

Учителка от детска градина в Бургас също е дала положителна проба за коронавирус, потвърди кметът Димитър Николов. Всички заразени са в добро здраве, нямат тежка симптоматика.

Като най-вероятна причина Николов посочи заразяването на 22-ма моряци от базата в Атия.