8-мартенски рекет: Купете букетче за 250 лева, или пък роза за 15

Най-скромните китки с декорация и цветна хартия струват 30 лева за женския празник

Новини
13:53 - 08 Март 2023
4083
8-мартенски рекет: Купете букетче за 250 лева, или пък роза за 15

Цветарските магазини се вкараха в крак с времето. По стара традиция, търговците се постараха максимално да "обрулят" джоба на мъжете, решили да зарадват половинката с китка. Естествено, повечето купувачи днес взимаха по едно-единствено цвете, за да спестят някой лев, но и цената на бройката също не е за подценяване.

Любимата на повечето дами царица на цветята - розата, е подарък-лукс. Минималната цена на атрактивното цвете е 6-7 лева, но на такава цифра може да купите само растения с къса дръжка и не особено свеж и богат цвят. 

Ако обаче искате боядисано в екзотични цветове или с брокат цвете, десетачтката няма да ви стигне за бройка, така че пригответе повече. Класическата червена роза с дълга дръжка, някое стръкче декорация и опаковано в хартия в скъпите магазини удари 15 лева. Цветарите така и не можаха да дадат логично обяснение как 1 клонче може да струва толкова.  

Това са авторски букети, които струват над 200 лева  

Иначе оцветените в красиви багри рози са примамливи за окото – има такива с по няколко цвята, с блестящи точици, напомнящи роса, особено изисканата черна роза, която върви и по над 15 лева.

Спасителният вариант – хризантемата, която по припнцип доскоро струваше 3-3,50 лева, сега ще купите за 5-6 лева стръкчето, така че и това скромно цвете минава в графата лукс, защото и за най-постния букет са нужни поне 3 клончета.

Лилиумът също е поскъпнал доста – в момента върви по над 8 лева, а по-кичестите се продават за 12-ина.

Най-хитрият трик, който използват цветарите, са готовите букети, които ви чакат опаковани и потопени във вазата. Там обаче са разгърнали всичките си възможности – най-скромните китки, украсени със зелено и опаковани в цветна хартия и панделки, се предлагат за над 30 лева. Обикновено в тези букети са пъхнати няколко гербера, 2-3 рози и доста клонки украса. Другият вариант са ситни розички със зеленина, но това не е най-шокиращата комбинация.

Явно за тези, които много ценят любимата и държат да покажат, че прегради за джоба им няма, готовите букети дават решение- в по-скъпите бутици се предлагат за над 150 лева, като има и варианти за 250 за най-щедрите. Китките са изискани, цветята са боядисани в ефектни багри или са от редки сортове, хартията е фина, аранжировката много добра... И все пак букет за 250 лева звучи доста стряскащо. Но нова изненада – цветарите са подготвили шанс за снобите –има и букети за над 300 лева. В тях ще намерите орхидея, малки розички и много шик опаковки, като тези букети се водят авторски. Така че ако искате индивидуален, неповторим букет за любимата, вадете 300 лева и купувайте.

Който е решил да се изръси, има и вариант с разни странни растения – клонка от екзотичното цвете Амарилис струва 18 лева. Можете да купите и орхидея, като едно стръкче от розовото цвете ще ви излезе около 8-10 лева.

Най-евтин и достъпен вариант за всеки отново са лалетата, зюмбюлите и фрезията. Те струват по около 3 лева бройката, а и са типично пролетни цветя, които създават чувство за свежест. Така че това е вариантът за осмомартенски подарък.

Мнозина предпочитат да купят саксия с цветя и така да избегнат скъпотията. В този вариант изборът е богат – има малки саксийки с красиви цветчета по 4 лева, има и за по над 50. Изборът е ваш.