8 месеца след потопа на Черноморието: Лозенец на прага на екокатастрофа (СНИМКИ)

Реката е покрита с боклуци и е застрашена от изчезване

У нас
18:10 - 16 Април 2024
6113
8 месеца след потопа на Черноморието: Лозенец на прага на екокатастрофа (СНИМКИ)

След наводнението по Южното Черноморие през септември миналата година курорта Лозенец все още не е готов да посрещне туристи. Деретата продължават да са пълни с боклуци и покъщнина, запокитени от мощната водна стихия, видя репортер на Lupa.bg.

Почистването на курорта се прави от доброволци, които подкрепят каузите на фондация „Македония”. Общината не разполага с ресурс, за да наеме хора, които да премахнат боклуците, натрупани след потопа.

„Не може Лозенец да е най-големият данъкоплатец в района, а всичките пари да отиват в Царево. Там в момента се строят и ремонтират мостове, градът изцяло се обновява. За Лозенец обаче няма пари и хората са принудени сами да разчистват след наводнението, за да не се стигне до екокатастрофа”, обясни  пред репортер на Lupa.bg местен жител.  

 „Естествена крайбрежна линия е застрашена. Реката е покрита с мръсотия и е напът да изчезне. Екосистемата се люлее на ръба на непоправима вреда и ние сме длъжни да предприемем решителни действия”, призовават местни жители, които се борят да спасят туристическия сезон.

„След месец и половина чакаме летовници. Дано да се справим дотогава. Много е трудно, защото не разполагаме с ресурса да го направим. Нека най-после нашите управници да се вземат в ръце и да върнат чистотата на курорта”, призоваха доброволци, заели се с разчистването на боклуците.

Припомняме, че обилните валежи на 5 септември миналата година предизвикаха сериозни наводнения по Южното Черноморие. Двата язовира и реките в община Царево преляха, бяха отнесени мостове и се активираха свлачища. Малки населени места и къмпинги в района бяха евакуирани.

Четирима души са загинали в община Царево. Сред жертвите са председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря ѝ - ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова.