8-ми януари , тройно критичен ден : България в геополитически капан

Борисов в менгеме между Москва и Вашингтон за "Турски поток"

Политика
15:50 - 07 Януари 2020
6508
8-ми януари, тройно критичен ден: България в геополитически капан

8-ми януари се очертава като изключително интересен ден за България. Даже съдбовен. Ден, който ще постави министър-председателя Бойко Борисов пред огромно изпитание. И никакъв висш дипломатически пилотаж няма да е в състояние да му помогне, защото от него ще се изискват еднозначни отговори. За тръбите на „Турски поток”.

В сряда, 8-ми януари, е официалното откриване на газопровода в Истанбул. Борисов получи покана от турския президент Реджеп Ердоган да бъде гост на събитието в самия край на декември – на 29-ти.

Преди да отлети за Истанбул обаче, рано сутринта, българският министър-председател го очаква среща със  зам.-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Според официалната информация разговорите между двамата ще са в рамките на споразумението между България и САЩ, сключено при срещата на Борисов с Доналд Тръмп. И ще засягат теми като сигурност и отбрана, енергетика, върховенство на закона. 

„Истината е, че зам.-държавният секретар на Щатите е изпратен, за да притисне Борисов да саботира Турски поток през България”, обясниха пред Lupa.bg запознати със ситуацията.

Точно това е опасният капан, който дебне българския премиер. Броени часове след този труден разговор той ще трябва да отлети за Истанбул и да увери Путин и Ердоган в обратното – че пред новия газопровод няма да има никакви спънки от българска страна.

„Много сложна ситуация, направо патова, защото Борисов няма как да угоди и на двете страни”, коментираха наблюдатели. Според тях, ако премиерът не се противопостави на проекта, от САЩ ще притиснат властта за скандалите с корупция, пране на пари и други нелицеприятни теми. В това се изразявала ролята на федералния прокурор Джесика Ким – пратеникът на Тръмп в България по въпросите на правосъдието и борбата с корумпирани високопоставени политици.

Някои от най-известните ни енергетици обаче са малко по-умерени. Те смятат, че Борисов няма да посмее да спре "Турски поток", защото тогава България тотално ще остане без газ. Други пък са на мнение, че самите американци имат интерес от газовите тръби през България и този път няма да ни принудят да действаме срещу интересите си.

Каквото и да се случи обаче, едно е сигурно – чакат ни интересни времена. Огромни икономически въпросителни за страната и гигантска питанка за политическото бъдеще на Борисов. Защото да се измъкнеш от хватката на Москва и Вашингтон едновременно е непосилно дори за каратисти с черен колан.