8 на 100 българи имат диабет

Разространението на болестта в ЕС е средно 6,4%

Топ
15:05 - 07 Ноември 2019
2172
8 на 100 българи имат диабет

В страните от Централна и Източна Европа, разпространението на диабета е по-високо в сравнение с  разпространието в развитите европейски държави и ЕС като цяло – показателите са съответно 6,4% средно за общността срещу 7,3% за бившите соцдържави.

Тези данни от проучване на Международната диабетна асоциация за Европа представи на Кръгла маса в Народното събрание проф. Здравко Каменов, ръководител на Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“. Специалистът посочи и нивото на показателя за България – 7,9%.

Проблемите с разпространението на диабета в този регион са дали повод на Международната диабетната асоциация за Европа да инициира създаването на програмен документ – „Инициатива за доказателства в диабета в Централна Европа“  (Diabetes Evidence Initiative Central Europe - DEICE), чиято цел е да идентифицира най-добрите практики, които могат да послужат като мотив за политическа подкрепа и промени, поясни  проф. Каменов.

Сред препоръките на европейските експерти за тези страни е разгърщането на национални инициативи за обучение на пациенти, развитие на национални и регионални диабетни регистри, осигуряване на достъп до съвременни терапии и изграждане на система за многостепенни грижи с ясни йерархични нива и отговорности.