8 по Рихтер убил двама в Перу

Земният трус вчера е ранил 30 души, стотици сгради са повредени

Новини
20:01 - 27 Май 2019
1898
8 по Рихтер убил двама в Перу

Земният трус с магнитуд 8, който разтърси вчера Перу и Еквадор, е отнел живота на двама души, а 30 са ранени, според нови данни, оповестени днес от службите за спешна помощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има двама мъртви в резултат на труса. Втората жертва от този силен трус е 15-годишно момче, което е било ударено от падащ предмет по главата", докато си е било у дома в региона Ла Либертад в северната част на Перу", заяви координаторът на Гражданска защита Рикардо Сейхас по телевизия Канал Ен. Момчето е починало в болница. Един човек загина вчера при падането на скала върху жилището му в района на Уаранго, също в Северно Перу. Ранените в Перу са 15, а неколкостотин сгради са повредени. Има разрушени училища. В Еквадор, където трусът също беше усетен, има 15 ранени.

Земетресението беше регистрирано вчера в 2.41 ч. местно време (7.41 ч. по Гринуич) на около 70 км югоизточно от Лагунас - град с 12 000 жители в Северно Перу. Магнитудът от 8 беше измерен от Перуанския геофизичен институт и от Геофизичния институт на САЩ. Трусът е бил на дълбочина 110 км, според американския институт, и на 114 км, според перуанския институт.

Обикновено, колкото е по-дълбок епицентърът на труса, толкова по-слабо се усеща той на повърхността. В този случай обаче, вълните са се разпространявали хоризонтално, затова трусът е почувстван също в Еквадор, Колумбия, Боливия и Венецуела.